2 Aralık 2023 Cumartesi

Kurtalan Ekspres - Yıl 2024 & İkinci Yolculuk (1979) | TRT Arşiv

Barış Manço’nun 2024 isimli eseri enstrümantal bir eser. Bu eseri ilk değerlendirdiğimizde rakamların analizinde ağırlıklı olarak 4 rakamını ortaya çıkartıyor. Türk mitolojisinde temel olarak 4 ve 4 çarpan üzerinden çalışıyor. Esere dönecek olursak; 

İlk olarak piyano ile serbest bir giriş var. Sonrasında serbestlikten çıkıp 2/4’lük ritim katılarak piyano ile sonlandırıyor. 2/4’lük ritmi üstten altta doğru birleştirdiğimiz zaman da 24 rakamını ortaya çıkartıyor. Devamında içimizi kıpır kıpır eden, hareketli bir melodi karşımıza çıkıyor ve son olarak gerçekten bitişi anladığınız farklı bir serbest melodi ile sonlandırıyor. Bu geçişler farklı. 

Şimdi 4 rakamından bahsettik. Ne gibi örnekler verebiliriz? 4 element, 4 mevsim, 4 melek, 4 kapı, 4 yön… 2024 eseri de böyle. Nasıl mı? 

Eserin ilk kapısından giriş yapalım. Serbest piyano girişinde bir duruluk, damlaları anımsatan piyano vuruşları ve sizi alıp götüren bir melodi. Elementlerden suyu hissettirdi. Bu duyguları ilkbaharda yaşarız. Su olunca Cebrail./İkinci kapıdan giriyoruz serbest olan piyano üzerine 2/4’lük ritim katılıyor ve piyano melodisine son veriliyor. İlkbaharın yerini sonbahar alıyor. Aynı zamanda gökyüzü ya da uzaylı gibi frekans sesleri ikinci kısımda geçiyor. Frekanslar hava ile bağlantılı olunca İsrafil. Frekans demişken 2/4’lük, 2024’ün son iki rakamını topladığımızda 6 rakamı karşımıza çıkıyor ve eserin süresi de 6:06/(Bu arada 2023 – 3 frekansına, 2024 – 6 frekansına, 2025 – 9 frekansına götürmektedir.)Üçüncü kapıda daha farklı, hareketli kıpır kıpır bir melodi karşımıza çıkıyor. Hangi mevsimde bizim içimiz kıpır kıpır olur? Tatildi eğlenceydi bizi yaz mevsimine götürüyor. Yaz mevsimi, bedenimiz kıpır kıpır ve bedenimiz toprak. Toprak olunca Azrail/Dördüncü kapıda farklı bir serbest melodi ile ateş düşüren bir bitiş söz konusu. En çok ateşe ihtiyacımız olduğu mevsim kış mevsimi. Ateş olunca Mikail. Bu meleklerin 4 yönü, 4 kapıyı tuttuğunu da hatırlatalım.

Astrolojide 4 kraliyet yıldızı vardır. En güçlü yıldızlar. Mahşerden önce ortaya çıkacak 4 büyük olarak gösteriliyor. Bunlar aynı zamanda 4 kapıyı, 4 elementi, 4 meleği, 4 mevsimi, 4 yönü de karşımıza çıkartıyor.

4 element, 4 mevsim, 4 melek, 4 kapı, 4 yön diye bahsettik. Peki bunları birleştirdiğimizde, harman yaptığımızda, karıştırdığımızda aynı zamanda bu eserde neyi karşımıza çıkartıyor? Bunları birleştirdiğimiz zaman Süleyman’ın mührünü… Davut yıldızı olarak da geçiyor. Hz.Davut, Hz.Süleyman ve Hz Hızır kullanmış.

Bu mührü aynı zamanda bayraklarında, sancaklarında kimler kullanmış? Candaroğulları beyliği, Karamanoğulları beyliği, Teke beyliği bayraklarında Barbaros Hayrettin Paşa ise sancağında kullanmıştır. Karamanoğulları için ayrı bir parantez açmak istiyorum. Barış Manço’nun kökeni Karamanoğullarına dayanmaktadır. Kullananlar bile bizi 4’e çıkartıyor. Haritayı gözümüzün önüne getirelim. Teke beyliği Antalya ve çevresi, Karamanoğulları Konya ve Ermenek çevresi, Candaroğulları beyliği Kastamonu ve Sinop çevresi son olarak Barbaros Hayrettin Paşa ile Akdeniz özdeşleşerek bir üçgen hattı meydana gelmektedir. 24 Oğuz boyu Anadolu topraklarının her tarafına yerleşmiştir ama ağırlıklı olarak bu üçgen bölgesinde olmuşlardır. 24 rakamı bir kez daha karşımıza çıkıyor. Bu üçgen olarak çizilen hat tabii Ankara’yı da içine alıyor. Ley hatlarının özellikle kesiştiği Ankara dikkat çekiyor. Neden Ankara? Anka-Ra…

Hz.Süleyman’ın mührünü dik tuttuğumuzda birbirine paralel 4 köşesi 4 asıl makama götürüyor. Yine 4 rakamı karşımıza çıktı mı? 4 melek, 4 kapı, 4 yön, 4 element… Bu yüzükte iki üçgen iç içe geçmiş vaziyette ve 6 nokta. 2 x 6 = 12 bizi 12 ana makama çıkartıyor. 12 aynı zamanda astroloji de 12 ev. 2 x 12 = 24.. İki iç içe geçen üçgen “2”, Üçgenin çevresini çizelim “0” ve çarpanlar “24”… Hangi tarihi ortaya çıkarttı? Bu yüzük kişide nasıl bir durum ortaya çıkarttığını Hz.Süleyman’ın mucizelerinden biliyoruz. Mucizeler arasında 4 melek irtibatı, 4 elemente hakim olması, 4 kapıya çıkması, 4 mevsimi yönlendirmesi, 4 yönde bulunması gibi sıralanabilir. Hz.Davut ve Hz.Süleyman aynı zamanda müzikle ilgilenen peygamberlerdir. Hz.Davut’un birçok enstrüman yaptığı ve sesinin çok güzel olduğu karşımıza çıkar. Davudi ses terimi Hz.Davut’tan gelmektedir. Hz.Süleyman devam ettirmiştir, Barış Manço 2024’e taşımıştır. Bu yüzüğü bulan aynı zamanda müziği de çok iyi bilen bir kişi olacaktır. Davut yıldızı hangi yıl görünecektir? 2025 yılında ve Barış Manço’nun 2025-Üçüncü yolculuk isimli enstrüman eserini de hesaba katalım. 

(bu yazı alıntıdır.)

*************************

Barış Manço’nun PTT kasasında saklanan, Bakanlığa verilmek üzere 2025 yılında açılmasını istediği mektup vardır.

*************************

2023-2024-2025 üçlemesini 

Piyanoda Kılıç Danışman, Elektronik klavyelerde Barış Manço ve Kılıç Danışman, Nejat Tekdal,  Bas gitarda Ahmet Güvenç, tumba ve latin perküsyonda Celal Güven, elektrik gitarda Bahadır Akkuzu, davulda Caner Bora, yan flüt Serdar Akatlar