18 Eylül 2012 Salı

Hakim Bey



Söylesem tesiri yok sussam gönül razı değil demiş Fuzuli.. Sezen'de susmamış devam etmiş..Hakim Bey şikayetim var cümle yasaktan / dillerimi Hakim Bey bağlasan durmaz ...Fikrim firarda mahpusa sığmaz eyvah !. Zülfü , Mehmet Erdem devam etmiş.."Söz uçar yazı iki cihanda eyvah / Yazsan olmuyor yazmasan olmaz ... Bu güzel sohbete katılmamak olmaz..

Suya yazılan yazı gibi
tesiri yok söylesen şimdi..
ama sen gönlünü dinle
...
Kaleme tedbir koma tek durmaz
yazmasan hiç olmaz
bu su akacak önce nehirlere
sonrada çoşku ile
kavuşacak denizlere.....



 

8 Eylül 2012 Cumartesi

Ihlamur Kasırları - Göl / Alphonse de Lamartine

 




Göl

Ebedi gecesinde bu dönüşsüz seferin
Hep başka sahillere doğru sürüklenen biz
Zaman adlı denizde bir gün bir lahza için
Demirleyemez miyiz? .......

Alphonse de Lamartine
 Fransız yazar ve şair
1790-1869
 Çeviren: Yaşar Nabi

Bu şiirin yazıldığı yer Padişahların has bahçesi "Ihlamur Kasırları".. Bende güzel bir sonbahar günü Lamartine'nin yüzyıllar önce oturduğu çimenlere uzanıp  çimenlere uzanıp kitap okudum. Onun gibi tabiat ve sanatın ortasında oturup "insan gözünün yeryüzünde görebileceği en harika görünüşünü" seyrettim.


Lamartine, 20 Mayıs 1833 günü İstanbul'u ilk görüşünde defterine yazdığı, 'Tanrı ve insan, tabiat ve sanat burada, insan gözünün yeryüzünde görebileceği en harika görünüşünü beraberce oturtmuş ve yaratmışlardır' ve "Dünyaya son bir bakış atmam gerekse, onu çamlıca tepelerinden atardım." diyen bu şaire katılmamak ne mümkün...

Beşiktaş, Yıldız ve Nişantaşı arasında kalan Ihlamur Vadisi’nin, 18. yüzyılda, Tersâne Eminlerinden Hacı Hüseyin Ağa’ya ait olan ve bu yüzden “Hacı Hüseyin Bağları” adıyla tanınan bir mesire yeriymiş. Sultan III. Ahmed (1703-1730) Sultan I. Abdülhamid (1774-1789) ve Sultan III. Selim (1789-1807) dönemlerinde “Hasbahçe” olarak kullanılmış. XIX.'ncu yüzyılın ilk yarısında  Sultan Abdülmecid burada bulunan sade bir bağ evine sık sık gelerek dinlenir, bazı konuklarını, bu arada ünlü Fransız şairi Lamartine'i burada kabul ederek görüşürmüş.   Sultan Abdülmecid’in (1839-1861) döneminde Ihlamur Mesiresi’nin bulunduğu bu alanda Ihlamur Kasırları’nın yapımına başlanmış.

Ana yapı olan Merasim Köşkü; ön cephesinde, dönemin beğenisini yansıtan Barok çizgiler taşıyan merdiveni, ilginç ve hareketli kabartmalarıyla çarpıcı bir mimarlığa sahip. Giriş Salonu ile her iki yanında yer alan birer odadan oluşan kasrın iç süslemelerinde; Osmanlı sanatında 19. yüzyılda tercih edilen Batılı dekorasyon anlayışına uygun bir süsleme programı uygulanmış. Padişahın maiyeti, kimi zaman da haremi tarafından kullanılan Maiyet Köşkü ise; diğerine oranla daha az süslü ve daha geleneksel bir yapı. Ihlamur Kasırları’nın Merasim Köşkü bir müze-saray olarak ziyarete açık tutulmakta, Maiyet Köşkü ise kışlık kafeterya olarak düzenlenmiş. Kasrın bahçesinde; Maiyet Köşkü’nün çevresinde ve iç kısımda bulunan havuz etrafında çok keyif alacağınız bir yazlık kafeterya var. 


Alphonse de Lamartine
Fransız yazar ve şair
1790-1869


Lamartine, 19. yüzyılda Türkiye'ye gelmiş.  20 Mayıs 1833 günü İstanbul’u ilk görüşünde defterine yazdığı, ‘Tanrı ve insan, tabiat ve sanat burada, insan gözünün yeryüzünde görebileceği en harika görünüşünü beraberce oturtmuş ve yaratmışlardır’ ifadesinden anlaşılacağı gibi Istanbul'un büyüsüne kapılmış.  Abdülmecid Türkiye’ye yerleşmek istediği için kendisine Aydın yöresinde bir çiftlik hediye etmiş.  "Dünyaya son bir bakış atmam gerekse,  onu çamlıca tepelerinden atardım."  diyen bu Türk dostu şair ve yazar, 1869 tarihinde Paris'te yaşamını yitirdi.




Kaynaklar:
http://www.3dmekanlar.com/tr/ihlamur-kasri.html
http://www.millisaraylar.gov.tr/portalmain/Palaces.aspx?SarayId=6
http://tr.wikipedia.org/wiki/Ihlamur_Kasr%C4%B1
http://tr.wikipedia.org/wiki/Alphonse_de_Lamartine



Tarih: 08 Eylul 2012
 

2 Eylül 2012 Pazar

Zeytin Ağacıyım Ben


... "BEN ZEYTİN AĞACIYIM"
Meyvemde yaşam
Yağımda ışık
Dalımda barış var benim
Gövdemdeyse gizem
Ben,
tek tanrılı, çok tanrılı
tüm dinlerin kutsal ağacı
ben,
tüm canlıların baş tacıyım.


Prof. Dr. Suat Çağlayan






Şiirin tamamı aşağıdaki linkte:  
http://didim-mavisehir.blogspot.com/2012/09/zeytin-agaciyim-ben.html